Κοινά Σημεία Κινδύνου Εστιατορίου
Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι στην κουζίνα. Ακολουθεί μια περίληψη των πιθανών κινδύνων που πρέπει να διαχειριστείτε στην κουζίνα για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια της κουζίνας.
Η ασφάλεια των τροφίμων και της κουζίνας αποτελεί θέμα ανάμεσα στους επαγγελματίες τροφίμων και ποτών. Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τα πιο κοινά σημεία κινδύνου μέσα και γύρω από την κουζίνα.
-
Κοινά Σημεία Κινδύνου Εστιατορίου
Προσωπική υγιεινή
Παραδόσεις
Χρόνος διατήρησης
Θερμοκρασίες αποθήκευσης
Εξοπλισμός
Ο κίνδυνος μόλυνσης ξεκινάει από εσάς. Βεβαιωθείτε ότι εσείς και η ομάδα σας συμμορφώνεστε με τα πρότυπα προσωπικής υγιεινής.
Είναι σημαντικό να ελέγχετε όλα τα προϊόντα πριν μπουν στην κουζίνα. Προσέξτε την αίσθηση, τη μυρωδιά, την ημερομηνία λήξης, το χρώμα και τη θερμοκρασία των προϊόντων και αν έχουν υποστεί κάποια φθορά.
Τα προϊόντα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εντός του χρόνου διατήρησής τους. Βεβαιωθείτε ότι τηρούνται οι οδηγίες αποθήκευσης.
Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τις βασικές συνθήκες θερμοκρασίας κατά την παραλαβή των προϊόντων.
Βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός που έχει έρθει σε επαφή με τα τρόφιμα καθαρίζεται μετά τη χρήση.
Αποθήκευση
Αλυσιδωτή μόλυνση
Προετοιμασία
Σερβίρισμα ζεστών και κρύων πιάτων
Πλυντήριο πιάτων
Αποθηκεύστε τα προϊόντα σας με τον σωστό τρόπο στον καταψύκτη ή στο ψυγείο, σε δωμάτιο με χαμηλή υγρασία ή σε σκοτεινό χώρο. Η αποθήκευση εξαρτάται από το είδος του προϊόντος αν και ουσιαστικά το προϊόν πρέπει να διατηρείται καθαρό και ασφαλές.
Κρατήστε το ωμό κρέας και τα λαχανικά μακριά από μαγειρεμένο κρέας, βεβαιωθείτε ότι το φαγητό είναι καλυμμένο και προστατευμένο.
Η έγκαιρη προετοιμασία αποτελεί εξαιρετική εξοικονόμηση χρόνου, αλλά βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύσατε και βάλατε ετικέτες στα συστατικά με ασφάλεια.
Ζεστά και κρύα φαγητά θα πρέπει να διατηρούνται σε κατάλληλη θερμοκρασία το συντομότερο δυνατό μετά το στήσιμο του πιάτου.
Κατά τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων βεβαιωθείτε ότι όλα τα πιάτα και τα σκεύη είναι σωστά στοιβαγμένα για να μεγιστοποιήσετε την απόδοση.
Διαχείριση-επιτήρηση
Αποκομιδή απορριμάτων
Επιφάνειες εργασίας
Αναθέρμανση στο φούρνο μικροκυμάτων
Αναδημιουργία
Βεβαιωθείτε ότι το προσωπικό της τραπεζαρίας δίνει προσοχή στους κανόνες προσωπικής υγιεινής, για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.
Τοποθετήστε έναν κάδο σε προσδιορισμένη περιοχή της κουζίνας διασφαλίζοντας ότι δεν έρχεται σε επαφή με φαγητό. Εξασφαλίστε ότι ο κάδος δεν γεμίζει πολύ και καθαρίζεται τακτικά από κάποια μέλη του προσωπικού, πλένοντας τα χέρια τους μετά από κάθε χρήση.
Εξασφαλίστε ότι όλος ο εξοπλισμός και οι πάγκοι είναι σε καθαρή και τακτοποιημένη κατάσταση.
Χρησιμοποιήστε δοχεία, πιάτα ή σκεύη κατάλληλα για χρήση εντός του φούρνου μικροκυμάτων.
Κρυώστε το ζεστό φαγητό στους 20 βαθμούς κελσίου σε 2 ώρες και έπειτα στους 5 βαθμούς κελσίου για άλλες 4 ώρες.
Μαγείρεμα
Ξαναζέσταμα
Τηγάνισμα
Κόψιμο
Απόψυξη
Μαγειρεύετε το φαγητό σε θερμοκρασία 74 βαθμούς κελσίου ή υψηλότερη για να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό είναι ασφαλές για κατανάλωση, μην ζεσταίνετε μεγάλες μερίδες ταυτόχρονα.
Όταν ξαναζεσταίνετε φαγητό βεβαιωθείτε ότι έχει μαγειρευτεί πολύ καλά.
Ποτέ μην θερμαίνετε έλαια/ λιπαρά σε θερμοκρασία υψηλότερη από 175 βαθμούς κελσίου και να το φιλτράρετε τακτικά.
Χρησιμοποιήστε ξεχωριστά ξύλα κοπής για τα ψάρια, λαχανικά, μαγειρεμένο κρέας και ωμό κρέας.
Η απόψυξη πρέπει να πραγματοποιείται μέσα στο ψυγείο ή κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό όπου η θερμοκρασία των τροφίμων δε θα πρέπει να υπερβαίνει τους 5 βαθμούς κελσίου.
Σχετικά άρθρα
Τι θα κερδίσεις
- Συνδέσου εδώ
- Τις καλύτερες συνταγές και tips από chefs από όλο τον κόσμο
- Τις τελευταίες μαγειρικές τάσεις