« Θετικό ‘πείραμα’ το delivery»
Συνέντευξη - Θάνος Παπασταθόπουλος, Barbaraque, Βριλήσσια, Αθήνα
Στο πανέμορφο εστιατόριο Barbaraque, στις καλές εποχές που όλοι νοσταλγούμε, απασχολούνταν 16 άτομα και μεταξύ αυτών δύο barman κι ένας Dj για την Παρασκευή και το Σάββατο. Φαντάζει μακρινό εκείνο το παρελθόν με το κατάστημα γεμάτο μέσα κι έξω και την κουζίνα σε πλήρη λειτουργία να ‘πετάει φωτιές’, αλλά ο Θάνος Παπασταθόπουλος, ένας εκ των ιδιοκτητών δεν κάθεται να …κλαίει. Αντίθετα προετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα και σχεδιάζει κάτι νέο για το 2021.
Τέσσερις φίλοι αποφάσισαν πριν από έξι χρόνια να δημιουργήσουν ένα μοντέρνο κρεατοφαγικό εστιατόριο με επίκεντρο το burger, στην περιοχή των Βριλησσίων. Ο ένας από αυτούς, ο συνομιλητής μας Θάνος Παπασταθόπουλος, είχε ήδη σημαντική εμπειρία στο χώρο της εστίασης και τη διασκέδασης πριν αποφασίσει να κάνει το μεγάλο επιχειρηματικό βήμα. Δύο από τους τέσσερις μετόχους διατηρούν café-bisto στην ίδια περιοχή.
Το άνοιγμα ενός καταστήματος το 2014 ήταν ένα ρίσκο το οποίο όμως αποδείχθηκε επιτυχημένη κίνηση καθώς ήδη από τους πρώτους μήνες του 2015 το Barbaraque είχε κερδίσει το στοίχημα της επιβίωσης και άνοιγε τα πανιά του στο εστιατορικό πέλαγος.
Από το 2017 και μετά, η λειτουργία του είχε ομαλοποιηθεί και το εστιατόριο είχε καταφέρει να αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες από τα βόρεια προάστια κι όχι μόνο. Και μετά ήρθε η πανδημία…
Αλλαγή στη λειτουργία
Ενώ πρόκειται για εστιατόριο που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να σερβίρει τους πελάτες στο χώρο του,, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας το Barbaraque πήρε την απόφαση να μπει στο delivery. «Δουλέψαμε με τις υπάρχουσες πλατφόρμες και η δουλειά οφείλω να ομολογήσω ήταν αρκετή» μας λέει ο Θ. Παπασταθόπουλος για αν διευκρινίσει όμως ότι «Κέρδη δεν υπήρξαν εκείνο το διάστημα, περιορίστηκαν όμως οι απώλειες ενώ θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι κάποιοι εργαζόμενοι της επιχείρησης απασχολήθηκαν εκείνο το διάστημα. Ήταν ένα θετικό πείραμα».
Όπως μας εκμυστηρεύτηκε τις δυο-τρεις πρώτες ημέρες ήταν δύσκολη η διαχείριση του delivery γρήγορα όμως διεύθυνση και προσωπικό ήλεγξαν στην κατάσταση. «Αν και θεωρώ ότι το burger που θα λάβει ο κόσμος στο σπίτι του δεν είναι το ίδιο με το εξαιρετικό πιάτο που θα γευτεί στη σάλα του εστιατορίου μας, δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα στη διανομή των παραγγελιών στο κοινό από το οποίο μάλιστα ακούσαμε πολύ θετικά σχόλια» θυμάται σήμερα ο Θ. Παπασταθόπουλος.
Μετά την επανεκκίνηση της εστίασης το καλοκαίρι, το Barbaraque σταμάτησε το delivery γιατί το κατάστημα είναι από την αρχή στημένο να εξυπηρετεί πελάτες στα τραπέζια ενώ διαθέτει μεγάλο εξωτερικό χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει αρκετό κόσμο- μέχρι 100 καθιστούς συνολικά σε πλήρη ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή το κατάστημα είναι κλειστό διότι η διεύθυνση πραγματοποιεί ανακαίνιση προκειμένου να είναι έτοιμο όταν θα ανοίξουν και πάλι τα εστιατόρια στην Αθήνα.
Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι άνθρωποι του Barbaraque βρίσκονται σε σκέψεις προκειμένου να συνεχίσουν την υπηρεσία delivery. «Στο κανάλι του delivery αποφασίσαμε οριστικά να μπούμε το 2021 αλλά με ένα άλλο, μικρότερο κατάστημα, στην περιοχή μας, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί αποκλειστικά delivery και take away» μας ενημερώνει ο συνομιλητής μας.
Χριστούγεννα και βλέπουμε…
Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και το Barbaraque ετοιμάζεται κι αυτό να ζήσει τη φετινή εορταστική περίοδο, κάτω φυσικά από τους όρους που έχουν ήδη διαμορφωθεί λόγω πανδημίας. «Κάθε χρόνο στολίζουμε το εστιατόριο, αυτό θα κάνουμε και φέτος άσχετα με το αν θα ανοίξει η εστίαση. Κάθε χρόνο επίσης προσθέτουμε κάποια ιδιαίτερα πιάτα κυρίως με premium κρέατα» μας εξηγεί ο Θ. Παπασταθόπουλος. Μάλιστα για τις αρχές Δεκεμβρίου ο ίδιος και οι συνεργάτες του ετοίμαζαν έναν νέο κατάλογο τον οποίο όμως – λόγω της κατάστασης- δεν θα λανσάρουν τώρα αλλά θα τον αφήσουν για τον Φεβρουάριο, έτσι ώστε το εστιατόριο να είναι έτοιμο για το οριστικό, ελπίζουμε, άνοιγμα της αγοράς την άνοιξη.
Κλείνουμε τη συζήτησή μας με τον επιχειρηματία από τα βόρια προάστια ζητώντας τη γνώμη του για το ‘κλίμα’ που διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες στην εστίαση, ένα κλίμα το οποίο σημαδεύει ο φόβος των καταναλωτών και η αποχή από την εκτός οικείας εστίαση που έχουν αυξηθεί επικίνδυνα.
Ο ίδιος βλέπει με ψυχραιμία την κατάσταση. « Δεν νομίζω ότι θα χαθεί η κοινωνικότητα της εστίασης και η σχέση του εστιατορίου με τον Έλληνα. Όπως και την περίοδο της πρώτης καραντίνας η κίνηση ήταν υποτονική, έτσι θα συμβεί και με τη δεύτερη επανεκκίνηση αλλά πιστεύω ότι με το χρόνο η σχέση του κοινού με την εστίαση θα αποκατασταθεί» μας εξηγεί κι αυτό ακούγεται σαν μια υπόσχεση συνολικά της εστιατορικής αγοράς να σπάσει τον ‘πάγο’ που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες. Δεν μπορούμε παρά να συνδράμουμε σε μια τέτοια προσπάθεια.
Σχετικά Άρθρα
Τι θα κερδίσεις
- Συνδέσου εδώ
- Τις καλύτερες συνταγές και tips από chefs από όλο τον κόσμο
- Τις τελευταίες μαγειρικές τάσεις