«Ήμουν λίγο ρομαντικός με το delivery…»
Συνέντευξη - Κωνσταντίνος Κονταργύρης, Ψητοπωλείο Γυρίσματα, Θεσσαλονίκη
Απολύτως τυπικό για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης, το ψητοπωλείο ‘Γυρίσματα’ πορευόταν μέχρι τις αρχές του 2020 εξυπηρετώντας τους πελάτες του σε τραπέζια, με take away και συμπληρωματικά με παράδοση κατ’ οίκον σε μια κοντινή ζώνη διανομής. Όπως θυμάται σήμερα ο ιδιοκτήτης του Κωνσταντίνος Κονταργύρης, η πανδημία τους βρήκε λίγο …αδιάβαστους.
Το κλείσιμο της εστίασης τον Μάρτιο του 2020 επηρέασε ασφαλώς τη λειτουργία του καταστήματος το οποίο πλέον συνέχισε με delivery και take away, απασχολώντας προσωπικό ασφαλείας.
«Είχαμε delivery και πριν την πανδημία, με δικούς όμως υπαλλήλους στη συγκεκριμένη υπηρεσία κι αυτό εξακολουθούμε μέχρι σήμερα. Δεν έχουμε συνεργαστεί με κάποια από τις υφιστάμενες πλατφόρμες, βλέπω όμως ότι η ένταξη σε κάποια από αυτές είναι μονόδρομος σήμερα» μας λέει ο Κ. Κονταργύρης και συμπληρώνει χαριτολογώντας: «Ήμουν θα έλεγα λίγο …ρομαντικός στο θέμα αυτό μέχρι πρόσφατα». Σήμερα όμως είναι αρκετά πιο …πραγματιστής.
Μια νέα λογική
«Και η εποχή αλλά και οι τάσεις του καταναλωτικού κοινού, δείχνουν ότι πρέπει να οδηγηθούμε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Η επικοινωνία, ειδικά της νέας γενιάς, έχει αλλάξει- τα παιδιά επικοινωνούν πλέον με γραπτά μηνύματα και ηλεκτρονικές εφαρμογές κι όχι με την οικειότητα του τηλεφώνου. Ειδικά η ηλικιακή κατηγορία 16-30 ετών βρίσκονται σε αυτή τη λογική» σχολιάζει ο ψητοπώλης από τη Θεσσαλονίκη.
Μετά την πανδημία η κατάσταση στα Γυρίσματα επέστρεψε σε ‘κανονικούς’ ρυθμούς. Ο τουρισμός δεν ήταν φυσικά ο αναμενόμενος, η επιστροφή όμως των πελατών στο τραπέζι μετρίασε τις απώλειες και ατόνησε κάπως το ενδιαφέρον του κ. Κονταργύρη για το delivery. Η δεύτερη καραντίνα όμως ήρθε να του υπενθυμίσει, με επιτακτικό πλέον τρόπο ότι πρέπει να αλλάξει.
«Κατά τη διάρκεια της δεύτερης πανδημίας έμειναν ανοικτά πολλά καταστήματα εστίασης και ο ανταγωνισμός αυξήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι νέες συνθήκες, μας έδειξαν ότι πρέπει να στραφούμε στο delivery και τις ψηφιακές εφαρμογές. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε σκέψεις: θέλουμε να συγκροτηθούμε, να ενταχθούμε στις πλατφόρμες για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο καλύτερα» μας εξομολογείται ο συνομιλητής μας.
Κι ενώ φτάνουν τα Χριστούγεννα, η επιχείρηση του κ. Κονταργύρη, ήδη στολισμένη από τα τέλη Νοεμβρίου, αποπνέει κι αυτή πλέον την αισιοδοξία του κλάδου για ανάταση δυνάμεων. «Εδώ στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος περιποιείται και στολίζει τα καταστήματα, ακόμα κι αυτά που είναι κλειστά και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει…» μας λέει.
Παλεύοντας κι αυτός μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία, ο Κωνσταντίνος Κονταργύρης θεωρεί ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη της εστίασης δεν είχαν την ίδια ευεργετική επίδραση σε όλους τους επαγγελματίες. «Αυτή η ‘οριζόντια’ λογική, στήριξης των εργαζομένων, είτε εργάζονταν μια ή δύο φορές την εβδομάδα είτε εργάζονταν επί έξι ημέρες, δεν ήταν σωστή» , σπεύδει όμως να σημειώσει ότι, στην πράξη, «τα μέτρα έδωσαν ανάσα στους επιχειρηματίες που δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν διαφορετικά τους εργαζομένους τους κι ως ένα βαθμό μείωσαν τις όποιες ‘αντιπαλότητες’ ενδεχομένως να προέκυπταν ανάμεσα σε εργοδότες και υπαλληλικό προσωπικό».
Κλείνουμε τη συζήτησή μας με τον επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη με ένα θέμα που αν και κορυφαίο, δεν φαίνεται να απασχολεί τη βάση του κλάδου: την πολυπόθητη πιστοποίηση του γύρου ως ΠΓΕ. Ένθερμος υποστηριχτής της προσπάθειας που καταβάλει η Διεπαγγελματική (ΕΔΟΚ), ο κ. Κονταργύρης μας εξηγεί ότι η πιστοποίηση είναι πολύ σημαντικό θέμα για την αγορά του γύρου.
«Εδώ στη Θεσσαλονίκη» μας ενημερώνει, «όπως ίσως γνωρίζετε, προσπαθούμε να παράξουμε ποιοτικό γύρο, διαφορετικό απ΄ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Προσέχουμε πολύ το συγκεκριμένο προϊόν, περισσότερο αν θέλετε από τα άλλα κρεατοσκευάσματα, προσφέροντας στους καταναλωτές ένα όσο το δυνατόν πιο ιδιαίτερο προϊόν». Δεν έχει άδικο, η πόλη φημίζεται για το γύρο της και η πιστοποίησή του ως ΠΓΕ, αν και δύσκολη υπόθεση, μόνο καλό μπορεί να κάνει στην ανθηρή βιομηχανία εστίασης στην πόλη.
Σχετικά Άρθρα
Τι θα κερδίσεις
- Συνδέσου εδώ
- Τις καλύτερες συνταγές και tips από chefs από όλο τον κόσμο
- Τις τελευταίες μαγειρικές τάσεις