«Μετά το εμβόλιο ο κόσμος θα επιστρέψει»
Συνέντευξη - Γιώργος Πανταζής, Τα Σουβλάκια του Ψυχικού, Νέο Ψυχικό, Αθήνα
Ο Γιώργος Πανταζής, ο οποίος προέρχεται επαγγελματικά από το χώρο του καφέ-μπαρ, διαθέτει δύο καταστήματα σε λειτουργία, ένα στο Νέο Ψυχικό κι ένα στο Γαλάτσι (Τα Σουβλάκια Του Γαλατσίου) κι αποτελεί μια νέα ανερχόμενη δύναμη στο χώρο των ψητοπωλείων.
Το κατάστημα στο Νέο Ψυχικό μετράει ήδη 21 χρόνια ζωής, ενώ το κατάστημα στο Γαλάτσι έκλεισε τα δύο χρόνια λειτουργίας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία, ο ίδιος και οι συνεργάτες του στην επιχείρηση, αναζητούν τρόπους για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους και όπως φαίνεται το επόμενο κατάστημά τους θα ανοίξει, κατά πάσα πιθανότητα την άνοιξη, σε κάποιο από τα νότια προάστια των Αθηνών ενώ στο νου τους είναι και η επέκταση στο κέντρο της Αθήνας.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του για όσα έζησε το τελευταίο 10μηνο.
Κύριε Πανταζή περάσατε ως κλάδος και ως κατάστημα μια πολύ δύσκολη άνοιξη. Τι θυμάστε από εκείνη την περίοδο; Ποιες ήταν οι πρώτες σας κινήσεις μόλις ξέσπασε η πανδημία;
Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το προσωπικό.
Θέλαμε να είμαστε σωστοί εμείς για να φτάνει και η παραγγελία σωστά στον πελάτη μας. Το προσωπικό, για παράδειγμα, έκανε τεστ ανά μια εβδομάδα. Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να ‘μπούμε’ στο σπίτι του πελάτη με διάφορα μέσα διαφημιστικής επικοινωνίας έτσι ώστε να μπορέσει να ενημερωθεί, να παραγγείλει πιο εύκολα και να λάβει την παραγγελία του χωρίς κανένα πρόβλημα.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε εμπειρία 10 χρόνων στο κατάστημα του Νέου Ψυχικού στην επικοινωνία με τους πελάτες και τη διαχείριση παραγγελιών γιατί δουλεύουμε πάρα πολύ το delivery.
Κάποιοι αιφνιδιάστηκαν γι΄ αυτό σας ρωτώ…
Εμείς δεν είχαμε απολύτως κανένα πρόβλημα. Λάβετε υπόψη ότι έχουμε δικό μας app εδώ κι έξι χρόνια, δουλεύουμε σχεδόν με όλες τις πλατφόρμες, έχουμε και δική μας πλατφόρμα.
Πως πήγε λοιπόν εκείνο το διάστημα;
Ο κόσμος κατά το διάστημα της πρώτης καραντίνας ήταν πολύ φοβισμένος και το μεγαλύτερο ποσοστό μαγείρευε στο σπίτι.
Για το κατάστημα του Γαλατσίου έχετε να μας πείτε κάτι;
Στο Γαλάτσι, με το που πήγε το κατάστημα να ανέβει – γιατί είναι πολύ καινούργιο- και να κερδίσει τη θέση του σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική περιοχή που υπάρχουν ψητοπωλεία με χρόνια παρουσίας, ήρθε η πανδημία. Συνεχίζουμε όμως κανονικά κι εκεί, και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάει καλά κι αυτό.
Μετά την άρση πως εξελίχθηκε η αγορά;
Καλά ήταν, δεν θα έλεγα ότι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα και το καλοκαίρι δουλέψαμε ικανοποιητικά. Όλοι ήμασταν χαρούμενοι που είχαμε καταφέρει να ξεπεράσουμε το πρώτο σοκ. Απλά είχε μειωθεί η συχνότητα των παραγγελιών…
Πως περνάτε τώρα το δεύτερο lockdown;
Δεν έχουμε προβλήματα. Συνεχίζουμε κανονικά να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας. Υπάρχει ασφαλώς μεγαλύτερος ανταγωνισμός καθώς όλα τα καταστήματα, από εστιατόρια μέχρι καφέ, περίπτερα και κάβες, οι πάντες, έχουν βάλει delivery, αλλά δεν έχουμε δει πτώση των πωλήσεών μας.
Τι γνώμη έχετε για το μέλλον του delivery; Θα μείνει ψηλά;
Αν κάποιος είναι σωστός στη δουλειά του στο κατάστημα, δεν θα χάσει πελάτες. Αν όλα πάνε καλά με το εμβόλιο, δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα έχει κάτι να φοβηθεί που θα τον κρατήσει μακριά από το κατάστημα. Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Ποιες κινήσεις θα κάνετε αυτή την εορταστική περίοδο;
Εμείς σχεδόν κάθε μήνα έχουμε προσφορές, την περίοδο των εορτών κάνουμε επίσης δωρεές σε ιδρύματα ενώ και τα δύο καταστήματά μας είναι ήδη στολισμένα τη στιγμή που μιλάμε.
Πως είδατε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, συνολικά, το 10μηνο που τρέχει το πρόβλημα της πανδημίας;
Εμείς δεν έχουμε κλείσει καθόλου, οπότε δεν έχουμε τύχει κάποιας ιδιαίτερης βοήθειας εκτός φυσικά από το θέμα του ενοικίου. Συζητώ με πολλούς επιχειρηματίες που τα καταστήματά τους είναι κλειστά, ειδικά με ανθρώπους που προέρχονται από τις μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες, όπου εκεί τα μέτρα στήριξης δεν έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα, δεν είναι αρκετά για το μέγεθος του προβλήματος.
Να κλείσουμε κύριε Πανταζή με την άποψή σας γενικά για την εστίαση. Θα σηκώσει κεφάλι από την άνοιξη; Τι λέτε:
Αν όλα πάνε καλά με το εμβόλιο κι ανοίξει ο τουρισμός θα πάει καλά η εστίαση. Όλοι θέλουμε να ανοίξουν τα καταστήματα, να δουλέψει το προσωπικό, να σταματήσουν οι επιχειρηματίες να βάζουν χρήματα για τα καταστήματά τους χωρίς να έχουν έσοδα. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η οικονομική κατάσταση του κόσμου διότι δεν είναι δυνατόν με τα οικονομικά βοηθήματα που λαμβάνει σήμερα ο κόσμος να περιμένουμε ότι θα ανέβει η εστίαση. Δεν μπορούμε να βοηθηθούμε κάπως αλλιώς.
Σχετικά άρθρα
Τι θα κερδίσεις
- Συνδέσου εδώ
- Τις καλύτερες συνταγές και tips από chefs από όλο τον κόσμο
- Τις τελευταίες μαγειρικές τάσεις