Στην Unilever Food Solutions πιστεύουμε στο ''καλό'' φαγητό, που βασίζεται στα συστατικά που το αποτελούν. Όπως για παράδειγμα η τομάτα, η κολοκύθα, το σπανάκι, και τα σκουρόχρωμα λαχανικά που εκτός από τις βιταμίνες περιέχουν και άλλα πολύτιμα για τον οργανισμό ιχνοστοιχεία. Έτσι, δεσμευόμαστε ότι δεν θα σταματήσουμε να στηρίζουμε ό,τι κάνει καλό στο φαγητό μας ❤️
Ποιές βιταμίνες & ιχνοστοιχεία βοηθούν στη κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος;
Οι βιταμίνες Α, C, D, B6, Β12, φυλλικό οξύ και τα μεταλλικά στοιχεία σίδηρος, ψευδάργυρος, χαλκός, σελήνιο συμβάλλουν στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος*(1)
1 Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Παραδείγματα λαχανικών και φρούτων που είναι (καλή) πηγή σημαντικών ιχνοστοιχείων*(2):
· Κολοκύθα (Βιτ A, C, φυλλικό οξύ)
· Μανιτάρια (Βιτ A, C, σελήνιο, χαλκός, ψευδάργυρος)
· Τομάτες (Βιτ C, φυλλικό οξύ)
· Κουνουπίδι (Βιτ C, ψευδάργυρος)
· Πράσο (Βιτ Α, Β6, C, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρος)
· Πράσινα φασόλια (Βιτ A, C, B6, χαλκός)
· Chikory (κιχώριο) (Βιτ Α, φυλλικό οξύ)
· Πιπεριά (Βιτ Α, Β6, C, φυλλικό οξύ)
· Μαρούλι (Βιτ A)
· Σπανάκι (Bιτ Α, C)
· Χόρτα παντζαριού (Bιτ Α, C)
· Γλυκοπατάτα (Bιτ Α, C)
· Νεροκάρδαμο (Βιτ Α, C)
· Λωτός (Βιτ C)
Κρέας και ψάρι είναι γενικά καλές πηγές*(3) σιδήρου και βιταμίνης Β12
2 περιέχει 15% της Διατροφικής Τιμής Αναφοράς ιχνοστοιχείων ανά 100g τροφίμου
3 Πηγή: USDA (United States Department of Agriculture)
Η ομάδα της UFS σας προτείνει συνταγές !
Κολοκύθα 🎃
Η κίτρινη κολοκύθα είναι το καρπούζι του φθινοπώρου! Σου αποκαλύπτεται όταν την κόψεις και σε εντυπωσιάζει μόλις τη δοκιμάσεις. Έχει 2 προσωπικότητες, γλυκιά και αλμυρή, και χάρη σ’ αυτό, τρώγεται με άπειρους τρόπους: πίτα, σούπα, σουφλέ, σαλάτα, πουρές, ομελέτα, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, με σαλιγκάρια, με ρύζι... Όρεξη να υπάρχει και φαντασία! Ζουμερή και πεντανόστιμη, είναι ιδανική για να αποθηκευτεί στην κατάψυξη μέχρι και για έναν χρόνο και να γίνει μέρος ενός μοναδικού πιάτου, όταν το θελήσετε
Συνταγή με κολοκύθα
Συνταγές με ψάρι
Κουνουπίδι 🥦
Το κουνουπίδι παρομοιάζεται πολλές φορές με ένα λουλούδι που τρώγεται ευχάριστα και ποικιλοτρόπως! Φυτεύεται όλο τον χρόνο, εκτός από το καλοκαίρι, και καταναλώνεται όποτε το θελήσει κανείς. Πώς όμως επιλέγεις το καλύτερο; Η απάντηση βρίσκεται στην εμφάνιση. Το μόνο που πρέπει να προσέξει κανείς είναι να μην έχει μαύρα στίγματα στην κορυφή. Αν τα φύλλα έχουν ζωντανό πράσινο χρώμα και τα άνθη είναι σκληρά και σφιχτά, τότε η επιλογή είναι καλή και το κουνουπίδι είναι έτοιμο για μαγείρεμα, για βράσιμο, για ψήσιμο, για να μπει πάνω σε πίτσες ή να γίνει σούπα... Βρείτε ιδέες και έμπνευση σε δεκάδες συνταγές και απολαύστε το!
Vegan συνταγή με κουνουπίδι
Μανιτάρι🍄
Ήταν το ελιξίριο της αθανασίας για τους Ρωμαίους και εξακολουθούν να είναι μια εξαιρετική τροφή! Ίσως γι’ αυτό οι Φαραώ είχαν θεσπίσει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο αυτοί και μόνο αυτοί είχαν το προνόμιο να τα γεύονται. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία για κάθε chef: Ποια από τις 38.000 ποικιλίες μανιταριών που υπάρχουν στον κόσμο να πρωτοδιαλέξει; Το βασιλομανίταρο που η γεύση του θυμίζει κρέας; Τα ολόλευκα του Παρισιού με το υπέροχο άρωμα; Τα φινετσάτα πορτσίνι;
Τα ευκολοπροσάρμοστα πλευρότους; Τις μορχέλες που είναι τα δεύτερα πιο νόστιμα μανιτάρια ή τη βασίλισσα της γεύσης, τη δυσεύρετη τρούφα;
Όποια κι αν διαλέξoυμε, προσέχουμε να έχουν σφιχτή και «τραγανή»υφή, ομοιόμορφα στρογγυλεμένα «καπελάκια» και να «σπάζουν» εύκολα, όταν τα κόβουμε με το χέρι. Είναι τόσο εκλεπτυσμένα και ευαίσθητα, που θέλουν προσοχή για να μην «τραυματιστούν». Γιατί τα λένε «μαγικά»; Γιατί με αυτά και με λίγη φαντασία, μπορούμε να φτιάξουμε από το πιο μαγικό ριζότο μανιταριών μέχρι τη μανιταρόσουπα που θα «μαγέψει» κάθε γεύμα.
Συνταγές με Μανιτάρι
Γλυκοπατάτα 🍠
H γλυκοπατάτα είναι ενα εξαιρετικά θρεπτικό και γευστικό λαχανικό.
Συνταγές με γλυκοπατάτα
Λωτός
Είναι η «τροφή των θεών», το «μήλο της Ανατολής», το μαγεμένο φρούτο που δοκίμασαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα και δεν ήθελαν να το κουνήσουν από τη χώρα των Λωτοφάγων! Κατάγεται από την Κίνα, ενώ στα μέρη μας ταξίδεψε από Ισπανούς θαλασσοπόρους. Αυτοί που δεν ξέρουν, τον παρομοιάζουν με μεγάλη πορτοκαλί τομάτα. Αυτοί που ξέρουν, διαλέγουν τους πιο παχουλούς λωτούς, χωρίς κανένα ψεγάδι στην επιφάνειά τους και περιμένουν να ωριμάσουν για να απολαύσουν την πιο γλυκιά μελωμένη σάρκα που υπάρχει στον κόσμο. Αν πάλι, δεν μπορείτε να περιμένετε, βάλτε τους άγουρους λωτούς σε μια πλαστική σακούλα παρέα με 2-3 μήλα. Κάντε μια μικρή τρύπα, κλείστε τη σακούλα και αφήστε τους για 3-5 ήμερες. Ιδού! Οι μαγικοί λωτοί είναι έτοιμοι για να δημιουργήσετε ένα γεύμα για σωστούς… λωτοφάγους!
Συνταγή με Λωτό
Πιπεριά🌶️
Η πιπεριά δεν είναι απλά πλούσια σε χρωματική παλέτα ( κίτρινη, κόκκινη, πράσινη) αλλά είναι πλούσια και σε θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να προσφέρει λοιπόν χρώμα και γεύση στα πιάτα σας !
Συνταγές με πιπεριές
Σπανάκι 🥗
Το σπανάκι, εκτός των άλλων θρεπτικών του χαρακτηριστικών, είναι πηγή βιταμινών Α και C. Σχετικά με την τελευταία, λέγεται πως είναι προτιμότερο να καταναλώνεται ωμό, ώστε να μην χάνει την περιεκτικότητά του, γι’αυτό και τελευταία βλέπουμε να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε σαλάτες αλλά και σε χυμούς. Αν πάλι θέλουμε μία πιο “ινγκόγκνιτο” εμφάνιση, οι πίτες με σπανάκι είναι ιδανικές και “πείθουν” μικρούς και μεγάλους
Συνταγές με σπανάκι
Πράσο
Tο πράσο ανήκει στα λαχανικά και συγγενεύει με το κρεμμύδι, αλλά έχει μία ιδιαιτερότητα, είναι κατά 90% νερό, κάτι που το κάνει να έχει πολύ λίγες θερμίδες, αλλά όχι λίγα θρεπτικά συστατικά. Έχει μια ελαφρώς γλυκιά και ταυτόχρονα πικάντικη γεύση και είναι ιδανικό για σούπες, ρύζι, πίτες και σάλτσες. Ίσως λοιπόν το πράσο δεν είναι η πρώτη μας επιλογή στη μαγειρική, αλλά με τόσα καλά χαρακτηριστικά, του αξίζει μία καλύτερη θέση στο πιάτο μας (και στην καρδιά μας).
Συνταγή με Πράσο
Παντζάρι
Το παντζάρι εκτός από έντονη και μοναδική
εμφάνιση, κρύβει οφέλη για τον οργανισμό μας. Το ξεχωρίζουμε για το χαρακτηριστικό,
έντονο κόκκινο χρώμα του, το οποίο έχει δώσει κατά καιρούς φανταστικές
αποχρώσεις του ροζ και του φούξια στα πιάτα μας και το επιλέγουμε με βασικό
κριτήριο το βαθύ πράσινο χρώμα στα φύλλα του και τη λεία επιφάνεια στον βολβό
του. Φυτεύεται το καλοκαίρι, απολαμβάνεται το φθινόπωρο και είναι
χαρακτηριστικό του ότι δεν πετάμε σχεδόν τίποτα! Ωμό, βρασμένο ή ψητό,
ψιλοκομμένο σε σαλάτα ή σε μορφή τσιπς (μια καταπληκτική και υγιεινή
εναλλακτική ιδέα), όπως και να μαγειρευτεί πρέπει μόνο να βεβαιωθούμε πως οι
βολβοί είναι πολύ καλά πλυμένοι. Τόσο απλά
Συνταγές με Παντζάρι
Τομάτα🍅
Οι τομάτες είναι στην πραγματικότητα φρούτα, αλλά συχνά αναφέρονται ως λαχανικά λόγω του ότι αναμειγνύονται κυρίως με αλμυρά συστατικά. Ποικίλουν στο μέγεθος, τη μορφή και το χρώμα. Δοκιμάστε να δώσετε χρώμα στη σαλάτα ή τη σάλτσα σας με πορτοκαλί, καφέ ή ακόμα και κίτρινες ντομάτες! Οι παγωμένες ντομάτες χάνουν τη γεύση τους, γι’ αυτό φυλάξτε τις καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ οι λιαστές ντομάτες έχουν πιο σκληρή υφή και έντονα αλμυρή γεύση. Σερβίρετέ τις ως ορεκτικό, συνοδευτικό με τις σαλάτες ή τα σάντουιτς. Υπέροχη γεύση!
Vegan συνταγή με τομάτα
Νεροκάρδαμο
Η λατινική ονομασία του νεροκάρδαμου είναι Nasturtium officinale. Προέρχεται από την Ευρώπη και ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών και έχει εντυπωσιακά σκούρα πράσινα φύλλα.
Συνταγή με νεροκάρδαμο
Τι θα κερδίσεις
- Συνδέσου εδώ
- Τις καλύτερες συνταγές και tips από chefs από όλο τον κόσμο
- Τις τελευταίες μαγειρικές τάσεις
Εγκαταστήστε την εφαρμογή στο iPhone σας Εγκαταστήστε την εφαρμογή στο iPad σας Εγκαταστήστε την εφαρμογή στο κινητό Android σας Εγκαταστήστε την εφαρμογή στο κινητό Windows σας
Πατήστε στο εικονίδιο για να προσθέσετε συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας. Πατήστε στο εικονίδιο για να προσθέσετε συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας. Πατήστε στο εικονίδιο για να προσθέσετε συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας. Πατήστε στο εικονίδιο για να προσθέσετε συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας.