Όσον αφορά τη λειτουργία μιας επαγγελματικής κουζίνας, η υγιεινή στην κουζίνα θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Χρησιμοποιείστε αυτή τη λίστα ελέγχου καθαρισμού κουζίνας και του χώρου φαγητού του εστιατορίου για να βεβαιωθείτε ότι η κουζίνα σας πληροί όλες τις συνθήκες υγιεινής.
-
Λίστα ελέγχου Κουζίνας:
Λίστα ελέγχου του χώρου του εστιατορίου:
Καθημερινά:
Καθημερινά:
- Καθαρίστε όλες τις επιφάνειες (όπως επίσης τα ξύλα κοπής και τον εξοπλισμό)
- Καθαρίστε τις παγωτομηχανές και τις άλλες συσκευές
- Σκουπίστε τις φριτέζες
- Καθαρίστε τα δάπεδα (καθώς και τους προσιτούς χώρους)
- Αντικαταστήστε τα φύλλα αλουμινίου της σχάρας
- Πλένετε στο πλυντήριο τις ποδιές, τα πανιά και τα υφασμάτινα καπέλα των chef
- Καθαρίστε τις σχάρες
- Αδειάστε και καθαρίστε τους κάδους
- Βάλτε ετικέτες και καλύψτε όλα τα τρόφιμα
- Πλύνετε το κάλυμμα φίλτρων στο πλυντήριο πιάτων
- Καθαρίστε τα τραπέζια
- Καθαρίστε τις αντλίες νερού και αναψυκτικών, τις βρύσες και τους νεροχύτες.
- Καθαρίστε κάθε επιφάνεια όπως καρέκλες, τραπέζια, μπαρ και ξεχωριστούς χώρους του εστιατορίου (σεπαρέ)
- Σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα το δάπεδο
- Σφουγγαρίστε και καθαρίστε τα δάπεδα
- Καθαρίστε τις τουαλέτες αρκετές φορές ανά βάρδια
- Καθαρίστε τους καταλόγους
- Σκουπίστε τις αλατιέρες καθώς και τα δοχεία που εμπεριέχουν σάλτσες
- Ξεσκονίστε τα ράφια και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα
- Αφαιρέστε και αντικαταστήστε τα μπαρ ματ
Εβδομαδιαία:
Εβδομαδιαία:
- Καθαρίστε και απολυμάνετε τα ψυγεία, τους ψύκτες και τους φούρνους (σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή)
- Καθαρίστε τους τοίχους (αν είναι απαραίτητο)
- Καθαρίστε την είσοδο (γυάλινη πόρτα, πόμολα της πόρτας και κουφώματα)
- Σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα το δάπεδο και τα χαλιά
- Απολυμάνετε τις μηχανές παρασκευής καφέ
- Καθαρίστε τα σιφόνια δαπέδου με το κατάλληλο καθαριστικό
- Καθαρίστε τα πλαίσια [κορνίζες], ανεμιστήρες οροφής (αν είναι απαραίτητο)
- Καθαρίστε τα σοβατεπί
- Σκουπίστε τα πόδια από τις καρέκλες και τα τραπέζια
Μηνιαία:
- Καθαρίστε όλα τα λίπη (φριτέζες, επίπεδες επιφάνειες, φούρνος και ηλεκτρική κουζίνα)
- Σκουπίστε τους καταψύκτες
- Αδειάστε και καθαρίστε το δοχείο πάγου
- Καθαρίστε τα ταβάνια
- Καθαρίστε και ελέγξτε τον εξοπλισμό κουζίνας (την αιχμηρότητα των μαχαιριών, τη θερμοκρασία του ψυγείου, τον φούρνο και τη βαθμονόμηση των θερμομέτρων