Μήπως χρειάζεστε λίγο... ζεν στη ζαχαροπλαστική σας;
Wagashi. Τα παραδοσιακά, όμορφα γλυκά μπιζού-φετίχ της Ιαπωνίας που "κλέβουν" την παράσταση.
Μοιάζουν με pretty little things... Με μικρά όμορφα πράγματα, δηλαδή, «μινιατούρες», στις οποίες έχουν συνήθως αδυναμία οι γυναίκες.
Κι όμως, τα wagashi είναι γλυκά. Για την ακρίβεια παραδοσιακά μικρά γλυκά της Ιαπωνίας που στο μεγαλύτερο μέρος τους φτιάχνονται με φυτικά υλικά: όπως γλυκιά πάστα από βρασμένα φασόλια αζούκι ή ρυζάλευρο, που «ανακατεύονται» επιτυχημένα με τη ζάχαρη.
Στο παρελθόν, βέβαια, όταν η ζάχαρη δεν είχε φτάσει στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, οι ζαχαροπλάστες που ήθελαν να ευχαριστήσουν αυτοκράτορες, γκέισες και σαμουράι, χρησιμοποιούσαν εκχυλίσματα φρούτων για να δώσουν στα wagashi τους γλύκα και άρωμα.
Σήμερα τα wagashi εξακολουθούν να συνοδεύουν την τελετουργία του τσαγιού (αν και όχι μόνο...), μοιάζουν με ζαχαρωτά στολίδια, υπέροχα να τα βλέπεις και να τα γεύεσαι, ενώ τόσο η βραδεία μέθοδος κατασκευής τους όσο και η εμφάνισή τους αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη μινιμαλιστική ιαπωνική κουλτούρα, που δίνει έμφαση στην αγαπημένη ζεν ηρεμία και τη φινέτσα.
Στα δε παραδοσιακά βιβλία ζαχαροπλαστικής που δημιουργήθηκαν στην πορεία των χρόνων ώστε να προστατευτούν ο τρόπος παρασκευής και η μορφή τους από το πέρασμα των αιώνων, θα τα συναντήσετε άλλοτε σαν... λουλούδια, ανθάκια λεμονιάς, θάμνους και κλαδιά κερασιάς κι άλλοτε σαν φρούτα...
Κάποτε μοιάζουν σε σχήμα με φύλλα σημύδας ή άλλα φύλα της φύσης, δαμάσκηνα, χιονισμένα πεύκα ή ακόμα και με ονειρικά πλάσματα της θάλασσας. Ενίοτε «μιμούνται» περίτεχνα σχέδια κιμονό και συχνά περιέχουν αρωματισμένα ζελέ, γύρη λουλουδιών αλλά και τσάι μάτσα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και σε κάθε σχήμα που μπορεί κάθε φορά να οραματιστεί ένας ευφάνταστος ζαχαροπλάστης, αυτά τα όμορφα γλυκά μπιζού-φετίχ δείχνουν να αποτελούν υπέροχες ιδέες για τον κατάλογό ή τον μπουφέ σας. Γιατί αποκλείεται η ομορφιά τους να μην τραβήξει την προσοχή των πελατών σας...
Σχετικά άρθρα
Σχετικές συνταγές (3)
Τι θα κερδίσεις
- Συνδέσου εδώ
- Τις καλύτερες συνταγές και tips από chefs από όλο τον κόσμο
- Τις τελευταίες μαγειρικές τάσεις