Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου είναι εδώ! Μπορεί οι διακοπές να τελείωσαν, αλλά η νέα σεζόν ξεκινάει για μικρούς και μεγάλους με καινούρια σχέδια και όνειρα, με γεμάτες τις μπαταρίες, και βέβαια με τα πρωτότυπα, άκρως γευστικά και θρεπτικά φρούτα και λαχανικά του Σεπτεμβρίου.
Το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό είναι η αγαπημένη μας κολοκύθα, με τα απίστευτα σχήματά της, τα έντονα χρώματά της, κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί, και τη φοβερή γλύκα της. Η φλούδα της είναι βέβαια σκληρή και το καθάρισμά της κάπως απαιτητικό, αλλά μας αποζημιώνει και με το παραπάνω όπως κι αν επιλέξουμε να τη μαγειρέψουμε… Την τιμητική τους έχουν και τα αμπελοφάσουλα, τα αδερφάκια των φασολιών που ανέχονται καλύτερα τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και φτάνουν στο σεπτεμβριάτικο τραπέζι μας τρυφερά τρυφερά και καταπράσινα – δοκιμάστε τα ως ορεκτικό, αλλά και ως ελαφρύ κυρίως γεύμα. Και συνεχίζουμε με το φινόκιο, ή μαραθόριζα στα ελληνικά, για το οποίο έτρεφαν ιδιαίτερη εκτίμηση οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, γιατί πίστευαν ότι είναι ωφέλιμο στην όραση και ότι προλαμβάνει την παχυσαρκία. Είτε ωμό και τραγανό είτε μαγειρεμένο και πιο γλυκό, το φινόκιο δίνει στα πιάτα μας ξεχωριστά αρώματα και την αίσθηση του γλυκάνισου. Το ταξίδι στις γεύσεις του Σεπτεμβρίου δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και το ρόδι, αυτό το πανέμορφο φρούτο με το βαθυκόκκινο χρώμα που βάφει τα πάντα και που σπάνια συναντάται αλλού στη φύση. Το ρόδι δεν αρκείται στην ομορφιά του όμως – είναι και superfood (πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά), είναι και σύμβολο καλοτυχίας!
Οι συνταγές των chefs μας που ακολουθούν όχι μόνο θα σας εμπνεύσουν, αλλά και θα σας βοηθήσουν με έναν τρόπο ευφάνταστο να επιστρέψετε σε post-summer mode.