Καλωσόρισες Αύγουστε αγαπημένε! Σε περιμέναμε όλοι πώς και πώς για να χορτάσουμε ήλιο και θάλασσα, να ανανεωθούμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Και επειδή διακοπές χωρίς καλό φαγητό δεν γίνονται, ο Αύγουστος έχει φροντίσει και γι’ αυτό, με την πλούσια σοδειά του σε ολόφρεσκα και πεντανόστιμα φρούτα και λαχανικά. Ας περιηγηθούμε λοιπόν στα εδώδιμα είδη του, που στα χέρια εμπνευσμένων chef γίνονται ανεπανάληπτα πιάτα.
Πρώτος σταθμός, ο απολαυστικός καρπός που μας χαρίζουν οι μοναδικοί ελληνικοί αμπελώνες, τα σταφύλια. Γλυκά, ζουμερά και τραγανά, με μεθυστικά αρώματα και με μια χρωματική παλέτα που θα ζήλευε ακόμα και ο Πικάσο, τα σταφύλια είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο. Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο μία ρώγα!
Επόμενη στάση τα σύκα, κατεξοχήν μεσογειακά φρούτα. Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι Έλληνες που τα προτιμούσαν στη διατροφή τους, και έφτασαν μάλιστα στο σημείο να απαγορεύσουν την εξαγωγή τους! Είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, τα σύκα ξεχωρίζουν με άνεση και νοστιμίζουν κάθε πιάτο, ενώ συγχρόνως είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά.
Και από το σύκο στο φραγκόσυκο, το εντυπωσιακό κακτοειδές φυτό που κατάγεται από την Κεντρική Αμερική, αλλά ευδοκιμεί και στη χώρα μας, δίνοντας τα superfood φρούτα του… μόνο στους τολμηρούς που τα καθαρίζουν! Με γεύση απαλή και γλύκα που φανερώνεται σταδιακά, τα φραγκόσυκα μπορούν να γίνουν υπέροχη μαρμελάδα ή τσάτνεϊ, χυμός ή απόσταγμα, και πολλά άλλα.
Και βέβαια, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις πιπεριές. Κόκκινες, κίτρινες, πράσινες, πορτοκαλί, άλλοτε γλυκές κι άλλοτε καυτερές, οι χρήσεις τους στην κουζίνα είναι αναρίθμητες – το μόνο που χρειάζεται είναι δημιουργική φαντασία!
Είστε λοιπόν έτοιμοι για μαγειρική «υψηλών θερμοκρασιών»; Οι συνταγές των chefs μας που ακολουθούν θα είναι πολύτιμοι οδηγοί στο ταξίδι σας…