Δεν μπορείς να βρεις τον ειδικό συνεργάτη της επιλογής σου; Επικοινώνησε μαζί μας για να σε βοηθήσουμε.
Εσείς; Πώς θα θέλατε να πειραματιστείτε με το παραδοσιακό γλυκό που σερβίρετε;
Κάποτε χαμηλά στην προτίμηση αλλά και στην... υπόληψή μας, το λουκούμι μπορεί να πάρει σήμερα γεύση από καπουτσίνο. Όσο για τον έτσι κι αλλιώς λαχταριστό μπακλαβά; Γίνεται ακόμα πιο θελκτικός κι ανατολίτικος με την προσθήκη χουρμάδων. Ή μπορεί να μπει ακόμα και σε... βάζα χωρίς να στρώνεται σχολαστικά. Στο δε κανταΐφι, αφήνουμε να «τρυπώσουν» μυζήθρα, ξερά βερίκοκα, σύκα και ρούμι για να το απογειώσουν.
Ζώντας ανέκαθεν στο κατώφλι της Ανατολής, συχνά «ανακατέψαμε» με επιδεξιότητα στη μασίνα παραδοσιακά γλυκά τόσο από τη Μεσόγειο όσο και από τις Χίλιες και Μια Νύχτες! Έτσι, μπακλαβάς, κανταΐφι, σάμαλι, ραβανί, αλλά και κουραμπιέδες, χαλβάδες (λέξη (δανεισμένη από τους Άραβες, που χαλούα αποκαλούν το γλυκό), λουκούμια, μελομακάρονα, πορτοκαλόπιτες και καρυδόπιτες θεωρούνται πλέον κλασικές αξίες της ελληνικής ζαχαροπλαστικής.
Μόνο που δεν εμφανίζονται πια μόνο σε άμεσα αναγνωρίσιμες φόρμες, αλλά και σε αναπάντεχους νεωτερισμούς, όπως οι παραπάνω, που «γυαλίζουν» τη διαχρονική γοητεία τους, δίνοντας στην παραδοσιακή ζαχαροπλαστική περισσότερες ευκαιρίες να ανοιχτεί στον κόσμο και να συστηθεί καλύτερα στο εξωτερικό.
Έτσι, μπορούμε άνετα να ζητήσουμε στις συνηθισμένες βαριές κρέμες να... υποχωρήσουν, ώστε να δώσουν τη θέση τους σε πιο ελαφρές και πιο μοντέρνες πινελιές και σε ακόμα περισσότερα μεσογειακά αρώματα: εσπεριδοειδή, βότανα, μέλι, ξηρούς καρπούς.
Γι' αυτό πλέον μιλάμε για μελομακάρονα με ελαφρύ λάδι και γέμιση από τυρί-κρέμα ανακατεμένο με κανέλα, για δίπλες-φακελάκια γεμισμένα με καρύδι, μέλι και λεμόνι ή για αφράτο τσουρέκι, με κάστανα γλασέ και δροσερό ρόδι. Όσο για τον αγαπημένο χαλβά; Αποδεικνύεται ιδιαίτερα... ευέλικτος στα χέρια ευφάνταστων σεφ και «στολίζεται» π.χ. με πραλίνα αλμυρό φιστίκι ή παγωτό ελληνικού καφέ ή τριμμένο μπισκότο, ζελέ μελιού, πουρέ μήλου και παγωτό γιαούρτι, μέλι, σύκο και κανέλα, ενώ στη Σαντορίνη μάθαμε πως απέκτησε ακόμα και μαύρες κουκκίδες βαμμένες με μελάνι σουπιάς!
Πατήστε στο εικονίδιο για να προσθέσετε συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας. Πατήστε στο εικονίδιο για να προσθέσετε συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας. Πατήστε στο εικονίδιο για να προσθέσετε συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας. Πατήστε στο εικονίδιο για να προσθέσετε συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας.