Ανήκει στα «φρούτα της θάλασσας». Όμοια με το μύδι, το στρείδι προσκολλάται σε βράχια αλλά και κάτω από τις επενδύσεις των πλοίων, γεγονός που εξηγεί τις δηλητηριάσεις που προκαλούνται έπειτα από κατανάλωση στρειδιών, καθώς προσλαμβάνουν χαλκό από τα πλοία.
Μπορούν να ζήσουν έως και 20 χρόνια, ενώ η ηλικία της ακμαιότητάς τους κυμαίνεται από τον 4ο μέχρι τον 8ο χρόνο.
Ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β12, χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες άλλες θρεπτικές ουσίες και είναι μια καλή πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Α και D χάρη στην ελαφρώς υψηλότερη από άλλα θαλασσινά περιεκτικότητα σε λιπίδια.
Συστατικά & υγεία
Ωμέγα-3 λιπαρά:
Τα στρείδια περιέχουν εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και εικοσιεξανοϊκό οξύ (DHA), δύο λιπαρά οξέα της ομάδας των ωμέγα-3. Το στρείδι είναι μια πολύ καλή πηγή αυτών των λιπαρών οξέων, προσφέροντας ένα ποσό συγκρίσιμο με κάποια λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί και οι σαρδέλες. Τα ωμέγα-3 λιπαρά δρουν ως πρόδρομες ουσίες χημικών διαβιβαστών προάγοντας την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του κυκλοφορικού συστήματος και διαφόρων ορμονικών διαδικασιών. Αρκετές επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ω-3 (κυρίως από τα λιπαρά ψάρια) μπορεί να έχει ευνοϊκή επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα λιπαρά συμβάλλουν στην φροντίδα της αρτηριακής πίεσης, καθώς και των τριγλυκεριδίων του αίματος.Η περιεκτικότητα των στρειδιών σε λιπαρά είναι κάπως υψηλότερη από ό, τι στα περισσότερα άλλα θαλασσινά, εξ ου και η υψηλότερη ποσότητα των ω-3 λιπαρών που περιέχει.
Μέταλλα και Βιταμίνες:
Τα στρείδια περιέχουν μέταλλα που παίζουν σημαντικό ρόλο στον οργανισμό όπως Φωσφόρο, Σίδηρο, Ψευδάργυρο, Χαλκό, Σελήνιο και πολύτιμες βιταμίνες όπως Βιταμίνη B2, Βιταμίνη B12, Βιταμίνη B3, Βιταμίνη A, Παντοθενικό οξύ (ή βιταμίνη Β5), Βιταμίνη D κ.α.
Χρήσιμες συμβουλές
Επιλογή
Για να διατηρηθούν τα στρείδια πρέπει να παραμένουν ζωντανά και ανέπαφα στα κελύφη τους. Αν το κέλυφος είναι ανοιχτό, αγγίξτε το απαλά: τα ζωντανά στρείδια θα κλείσουν. Σε αντίθετη περίπτωση, μην τα επιλέξετε. Στο ιχθυοπωλείο τα στρείδια δεν πρέπει να σκεπάζονται από τον πάγο, αλλά να τοποθετούνται στην επιφάνεια του, με την στρογγυλεμένη πλευρά προς τα κάτω. Το άρωμά τους πρέπει να θυμίζει αυτό της θάλασσας και θα πρέπει να είναι αρκετά βαριά, σημάδι ότι έχουν διατηρήσει όλα τα υγρά τους και δεν έχουν στεγνώσει.
Εποχή
Μέχρι πρόσφατα, o κανόνας όριζε ότι κανείς δεν πρέπει να τρώει στρείδια σε μήνες που δεν περιέχουν το γράμμα «ρ». Ένας από τους λόγους που οδήγησαν σ’ αυτή την παράδοση είναι ότι τα στρείδια που συλλέγονται στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού ήταν λιγότερο νόστιμα. Ωστόσο, οι νέες ελεγχόμενες μέθοδοι καλλιέργειας και διατήρησης που υπάρχουν σήμερα, μας προσφέρουν στρείδια όλο το έτος.
Διατήρηση
Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε άμεσα τα στρείδια. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθούν για λίγο, μπορούμε να τα συντηρήσουμε ολόκληρα στο ψυγείο για 5 ημέρες maximum. Θα πρέπει να τοποθετούνται σε ένα ρηχό δοχείο, που καλύπτεται με ένα υγρό πανί για να διατηρούν την υγρασία τους. Αποφύγετε τοποθέτηση σε πλαστική σακούλα ή σε αεροστεγές δοχείο.
Προετοιμασία
Πρέπει να πλένετε και να τρίβετε τα στρείδια την τελευταία στιγμή. Όταν ανοίγετε ένα στρείδι, τοποθετείτε πάντα τη στρογγυλεμένη πλευρά προς τα κάτω, ώστε να διατηρηθεί το υγρό του.
Αλλεργίες
Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι από τις πιο κοινές αλλεργιογόνες τροφές. Επομένως, άτομα με αλλεργία σε αυτά, πιθανόν να είναι αλλεργικά και σε μαλακόστρακα ή μαλάκια όπως τα στρείδια, γι’ αυτό και συνιστάται η συμβουλή αλλεργιολόγου πριν από την κατανάλωσή τους.
Αν τρώτε ωμά στρείδια, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται με τρομακτικό ρυθμό σε νεκρά μαλάκια, ως εκ τούτου, έχει μέγιστη σημασία η διασφάλιση ότι τα στρείδια είναι ζωντανά και υγιή.
Τέλος, έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμών στρειδιών, λόγω πιθανών κινδύνων τροφικής ασθένειας με επιπτώσεις στο έμβρυο ή το μωρό, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει δίνεται στην διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ ωμών θαλασσινών και άλλων τροφίμων.
Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται, προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας.
Σχετικές συνταγές
Τι θα κερδίσεις
- Συνδέσου εδώ
- Τις καλύτερες συνταγές και tips από chefs από όλο τον κόσμο
- Τις τελευταίες μαγειρικές τάσεις