Menu

 

 

Έλαιο ή αλλιώς ο πιο δυνατός σύμμαχος στην κουζίνα μας

Τα έλαια κατέχουν βασική θέση σε κάθε κουζίνα. Δημιουργούν ιδιαίτερα πιάτα, εξασφαλίζουν μια ισορροπημένη διατροφή και είναι απαραίτητα υλικά για κάθε chef. Η σωστή επιλογή του ελαίου μπορεί να απογειώσει το menu μας, ενώ μια λάθος επιλογή μπορεί να επηρεάσει και να επιδράσει αρνητικά τον προϋπολογισμό του μαγαζιού μας.

Πώς κρίνουμε την καταλληλόλητα των ελαίων;

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας παραγωγής ελαίων, υπάρχουν πλέον στην αγορά έλαια υψηλής διατροφικής αξίας και μεγάλης αντοχής στις θερμοκρασίες. Η επιλογή, ωστόσο, δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στη γεύση αλλά και στην ποιότητα. Ένα καλό έλαιο πρέπει να είναι θρεπτικό, ανθεκτικό, και να διατηρεί τη σταθερότητά του στις υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση των πιάτων μας.

Τα Έλαια που αλλάζουν το παιχνίδι

Ελαιόλαδο: Ο βασιλιάς της μεσογειακής διατροφής. Ανθεκτικό στις μέτριες θερμοκρασίες και με σημείο καπνού 193°C και 210°C, το ελαιόλαδο έχει πλούσια γεύση και άρωμα. Με μονοακόρεστα λιπαρά, και πλούσια αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως η βιταμίνη Ε, αποτελεί ένα αναντικατάστατο λάδι στην κουζίνας μας.

Σογιέλαιο: Ένα λάδι – πολλές επιλογές. Με υψηλό σημείο καπνού 230 - 256°C, είναι ιδανικό για πιάτα που απαιτούν ψήσιμο και τηγάνισμα .Με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 το σογιέλαιο θα γίνει ο μπαλαντέρ στην κουζίνα μας!

Ηλιέλαιο: Εύχρηστο, ουδέτερο και γεμάτο βιταμίνες Ε και Κ. Δεν κλέβει την παράσταση με έντονες γεύσεις και αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, με σημείο καπνού 225 - 240°C. Ιδανικό για πιάτα που απαιτούν έντονο τηγάνισμα αλλά θέλουν ισορροπία μεταξύ γεύσεων.

Κραμβέλαιο: Γνωστό και ως Canola, το Κραμβέλαιο εξάγεται από σπόρους ελαιοκράμβης. Με μονοακόρεστα λιπαρά και ωμέγα-3 και 6 που κάνουν καλό στην καρδιά, ουδέτερη γεύση και ανθεκτικότητα στο μαγείρεμα, είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στη γεύση και την υγιεινή διατροφή, με σημείο καπνού μεγαλύτερο από 190°C.

Φοινικέλαιο:  Όσο εξωτικό ακούγεται, άλλο τόσο είναι. Με θηριώδη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, φτάνοντας τους 235 °C σε σημείο καπνού, χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων και στη μαζική εστίαση. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε - γνωστή για της αντιοξειδωτικές ιδιότητες της – το φοινικέλαιο είναι ιδανικό για πολλαπλές χρήσεις.

Η Σωστή Χρήση των Ελαίων

Με σωστή φροντίδα των ελαίων, μπορούμε να εξασφαλίσουμε σταθερή ποιότητα σε κάθε πιάτο μας. Φροντίζουμε λοιπόν να αποθηκεύουμε τα έλαια σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για να διατηρούν τη φρεσκάδα τους. Έχουμε πάντα στο νου μας να  αντικαθιστούμε τακτικά το έλαιο μας, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επηρεαστεί η γεύση και η υφή των πιάτων μας. Τέλος, δεν επιλέγουμε τον νεροχύτη για να αδειάσουμε το παλιό λάδι, αλλά το ανακυκλώνουμε, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα έλαια και φροντίζοντας για τη σωστή τους χρήση, μπορούμε να δημιουργήσουμε αξέχαστα πιάτα που θα προσφέρουν γευστική απόλαυση και υγιεινές επιλογές στους πελάτες μας. Δοκιμάστε λοιπόν διαφορετικά έλαια, πειραματιστείτε με τις γεύσεις και αφήστε την κουζίνα να μιλήσει από μόνη της. 

Αρχική
Προϊόντα
Αγαπημένα
Καλάθι
Μενού