Καταπολεμάμε τη σπατάλη τροφίμων με ένα πιάτο τη φορά
Η σπατάλη τροφίμων κοστίζει στον τομέα της φιλοξενίας και της εστίασης στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 3,2 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας κάθε χρόνο*, τα τρία τέταρτα των οποίων μπορούν να αποφευχθούν και θα μπορούσαν να είχαν καταναλωθεί. Αυτή η ποσότητα τροφίμων ισοδυναμεί με 1,3 δισεκατομμύρια γεύματα – ή 1 σε κάθε 6 από τα γεύματα που σερβίρονται κάθε χρόνο. Chefs, τώρα είναι η ώρα να δράσουμε.
Η δέσμευσή μας.
Η σπατάλη τροφίμων δεν έχει λογική από οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική άποψη. Ως κλάδος, πρέπει όλοι να δράσουμε συλλογικά για να κάνουμε μια αλλαγή, να μειώσουμε τα απόβλητά μας και να βοηθήσουμε για να προστατέψουμε το μέλλον του πλανήτη μας – και τα καθαρά κέρδη μας. Στη Unilever δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε στη μείωση των αποβλήτων σε όλο τον κλάδο της φιλοξενίας και της εστίασης. Επειδή ανεξάρτητα από τον υποτομέα του κλάδου στον οποίο εργάζεστε, αποτελούμε όλοι μέρη του συνόλου.
Τι μπορούν να κάνουν οι chefs για να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων τους;
Ακολουθούν οι κορυφαίες συμβουλές από τους chefs μας για να βοηθήσουν στη μείωση των αποβλήτων κουζίνας:
- Μεγέθη μερίδας – Ελέγχετε τακτικά τα πιάτα όταν έρχονται πίσω για να καταλάβετε ποια πιάτα είναι πολύ βαριά ή πολύ μεγάλα. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε πολλά περισσεύματα γαρνιτούρας. Το να κάνετε προσαρμογές μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα.
- Ακριβής μέτρηση – Χρησιμοποιήστε ζυγαριές για να μετρήσετε τα συστατικά καθώς και τις μερίδες. Η συνταγή σας θα πρέπει πάντα να είναι η βάση για την τιμή πώλησής σας. Δεν είναι ασυνήθιστο να προκύψει πάνω από 40% περισσότερη χρήση του σέρβις.
- Πίνακας με τις σπεσιαλιτέ – Ένας ημερήσιος πίνακας με τις σπεσιαλιτέ μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την επιπλέον διακίνηση των υλικών. Ιδανικό για εποχικά προϊόντα που συμφέρουν.
- Ακριβής παραγγελία – Χρησιμοποιήστε την ακριβή παραγγελία και την εναλλαγή αποθεμάτων για να αποφύγετε τη λήξη των συστατικών. Εάν υπάρχει ακύρωση κράτησης, εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης των συστατικών στον πίνακα με τις σπεσιαλιτέ σας.
- Γίνετε δημιουργικοί – Να είστε δημιουργικοί με τα περισσεύματα λαχανικών για να φτιάχνετε νόστιμες σούπες, για παράδειγμα. Χρησιμοποιήστε φρυγανισμένο ψωμί από το πρωινό για να κάνετε γαλέτα για ψαροκεφτέδες, ή μπαγιάτικο ψωμί μπριός για πουτίγκες με βάση το ψωμί.
- Χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα – Δημιουργήστε νόστιμα ορεκτικά, π.χ. τα περισσεύματα από χοιρινό και κοτόπουλο μπορούν να μετατραπούν σε πατέ και τερίνα. Επίσης το περίσσευμα σολομού κάνει υπέροχα καναπεδάκια. Μετατρέψτε τα αγροτικά προϊόντα που περισσεύουν σε τσάτνεϊ, πίκλες και μαρμελάδες.
- Αποξηράνετε τα φρούτα και λαχανικά που περισσεύουν – Δημιουργήστε πολύ αρωματικά παρασκευάσματα σε μορφή σκόνης χρησιμοποιώντας το περίσσευμα φρούτων και λαχανικών. Ξεραίνετε τα φρούτα ή τα λαχανικά σε χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο και τα χτυπάτε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι). Χρησιμοποιήστε τη σκόνη λαχανικών σε σάλτσες ή/και τις σκόνες φρούτων πάνω από σορμπέ και παγωτά.
- Είναι καλύτερο να καταψύχετε τα πολύ καλά υλικά – Καταψύξτε τα υλικά για μικρό χρονικό διάστημα αντί να χρησιμοποιείτε φρέσκα συστατικά δεύτερης διαλογής και να ρισκάρετε να έχετε σπατάλη τροφίμων.